Kaposvár első helyezést ért el a Kiváló Európai Desztinációk versenyén

Kaposvár országosan is egyedülálló kezdeményezéseket tett az akadálymentes turizmus megteremtése érdekében, amelynek elismeréseként első helyezést ért el a Kiváló Európai Desztinációk versenyén – tájékoztatta az önkormányzat az MTI-t.

A pályázat témája 2012/2013-ban az “akadálymentes turizmus” volt, amelyet Magyarországon “Könnyű elérni, nehéz elhagyni – fókuszban az akadálymentes turizmus” mottóval hirdettek meg. A cél olyan térségi – mindeddig akár ismeretlen – különleges desztinációk kiválasztása volt, amelyek kortól, fizikai állapottól függetlenül elérhetőek a legszélesebb közönség számára.

Kaposvár úgy alakította át vagy építette újjá kulturális intézményeit, múzeumait, hogy azokat a mozgásukban korlátozott emberek is könnyen megközelíthessék, emellett az időseknek és a babakocsival közlekedő kismamáknak is könnyebb a szolgáltatások igénybe vétele – emlékeztetett a díjról szóló közleményében az önkormányzat. Példaként említették az akadálymentes Együd Árpád Kulturális Központot, a Szivárvány Kultúrpalotát és a Rippl-Rónai-villát, valamint a városi fürdő és a strand teljes területét.

Kaposvár turisztikai szakemberei szem előtt tartják a fogyatékkal élő ügyfelek önálló életvitelének támogatását, fontosnak tartják, hogy személyesen megismerjék, megtapasztalják a turizmusban rejlő lehetőségeket és ehhez személyre szabott segítséget kapjanak. A kaposvári Tourinform iroda a 2009-ben vakok és gyengénlátók számára elkészített anyagaival hatalmas lépést tett ez ügyben. A kezdeményezés egyedülálló volt országban, ezt követően kezdődött meg a mozgáskorlátozottak és hallássérültek bevonása a turizmusba. A fogyatékkal élők turizmusba integrálásában, szabadidejük hatékony eltöltésében, a természet, kultúra és a hagyományok legszélesebb körű megismertetésében Kaposvár és a Zselic térségének tevékenysége példamutató – írja az MT Zrt.

Az elismerés annak is szól, hogy Kaposváron a fogyatékkal élők olyan fejlesztésekkel találkoznak, amelyek használatával önállóan, segítség igénybevétele nélkül is bejárhatják a várost, így tapintható a belváros térképe, audio-guide segíti a vakokat és gyengénlátókat, a hallássérültek számára pedig speciális DVD készült, amelynek szereplői – egy hallássérült édesapa és kisfia – jelelve járják végig a várost.

Az EDEN pályázati felhívásra öt nevezés érkezett, a győztes pályázatot szakmai zárókonferencián bírálta el a turisztikai szakemberekből álló döntőbizottság. A május 9-én megrendezett eseményen mind az öt desztináció bemutatkozási lehetőséget kapott, ezt követően a bizottság zárt ülésen hozta meg a végső döntést. A döntésnél figyelembe vették a térségek pályázati anyagait, az értékelő csoport által készített értékeléseket, a helyszínbejárások tapasztalatait, valamint az elhangzott prezentációkat.

A nyertes magyarországi térség marketingeszközeinek fejlesztéséhez az MT Zrt. 2 millió forint értékben járul hozzá. A térség részt vehet továbbá a 2013. évi Európai Turizmus Fórumon, ahol európai társaival átveheti a “Kiváló Európai Desztináció” díjat. A nemzetközi piacokon való promóciót a közös európai portálon való megjelenési lehetőség és az Európai Bizottság által a desztinációkról készítendő film segíti. Részt vehet továbbá az Európai Bizottság kezdeményezésében megvalósuló, az európai nyertes desztinációk szakmai együttműködését elősegítő hálózatfejlesztési projektben. A nyertesről magyar és angol nyelvű szakmai összefoglaló készül.

A Bakony és Balaton Térségi Turisztikai Nonprofit Kft. “Találd meg utadat a Bakony és Balaton térségében akadálymentesen”, a Bük, Bükfürdő Közhasznú Turisztikai Egyesület “Kincsünk, a gyógyító víz”, az Észak-magyarországi Gyógyturisztikai Egyesület “Elérhető csillagok” és a vértesi Szép Jelen Alapítvány “Szabadon, mint a madár!” című pályázata külön díjazásban részesült. A nemzeti marketingszervezet a helyezettek, résztvevők számára többszintű promóciós támogatást biztosít és minden résztvevőnek elismerő oklevelet ad át.

Magyarország az indulás éve óta aktív résztvevője a programnak. Eddigi hazai nyertesek: az Őrség, a Hortobágy, az Írottkő Natúrpark, a Tisza-tó és a Mecsek.

EDEN Díj (Kiváló Európai Desztináció)
Az Európai Bizottság 2006-ban indította útjára az EDEN (European Destinations of ExcelleNce), azaz a Kiváló Európai Desztinációk elnevezésű projektet, amely az európai kontinens természeti, kulturális és szellemi örökségének sokszínűségét hivatott bemutatni a turisták számára. A pályázat keretében az Európai Unió tagállamaiban évente változó témakörben kiválasztásra kerül nemzetenként egy kiváló desztináció.